zaterdag 29 september 2012

Plattegrond van Gerrit Rietveld

Dit is een van vijf gouaches (47 x 63 cm) van Gerrit Rietveld die binnenkort geveild worden bij Peerdeman Utrecht.
Het zijn plattegronden en zijaanzichten van het beroemde Rietveld-Schröderhuis, en afkomstig uit Rietveld's atelier aan de Oudegracht. Rietveld maakte ze waarschijnlijk achteraf, voor de Wereldtentoonstelling van 1958.

donderdag 27 september 2012

Daniel Been zonder limiet bij AAG

Het aanbod wordt dun, en daarom combineert veilingmeester Talita Teves van AAG hoogwaardig huisraad met beeldende kunst.
De veiling draagt dan ook de ondertitel "Van Aardewerk tot Zeefdruk". Het hier afgebeelde Brugse stukje (40 x 55 cm) is van de hand van de Rotterdamse schilder Daniël Been. Een aantal werken, waaronder deze worden a tout prix verkocht.

(Er is enige twijfel gerezen over de toeschrijving van dit schilderij. Voor de waardering zal dit niet relevant zijn.) 

dinsdag 25 september 2012

Saverys, de Leie

In 1931 maakte koningin Elizabeth de inmiddels vermaarde boottocht op de Leie, in het gezelschap van Herman Teirlinck, Valerius de Saedeleer, Stijn Streuvels, Henry van de Velde en vele andere beroemdheden uit de wereld van de Belgische kunst.
Maar voordat ze aan boord ging wilde ze het atelier bezoeken van Albert Saverys, die ook meeging. Het bewijst hoe gearriveerd de kunstenaar toen al was. Dit Leiegezicht (60 x 80 cm) is te koop bij Horta, Brussel.

maandag 24 september 2012

Wim Hofker: Ni Tjawan


De 16-jarige Wim Hofker had het erg naar zijn zin op de Haagse academie.
"Van meneer Smout heb ik ontzaglijk veel geleerd, en wat is dat een aardige en knappe man! Wat kan die vertellen van zoo'n mond, of ooglid, en zelfs van een krul van een baard, en dan haalt hij er Dürer en Dupont bij, en blijft altijd even interessant. Eerst heb ik een groote mond, oog, neus en oor geboetseerd, (wat me zeer te pas kwam, omdat ik die dingen nooit gehad had), toen heb ik het masker van Petrus geboetseerd en nu ben ik aan een leeuwinnekop bezig. 't Is een echt prettige les." Zo schreef hij aan een oudere kunstenaarsvriend. Later zou hij zich ontwikkelen tot de schilder van Bali. Deze prachtige waterverf is binnenkort te koop in de novemberveiling van het Venduehuis der Notarissen te Den Haag. Een vergelijkbare tekening is in mei bij Christie's te Hongkong voor een fabelachtig bedrag verkocht. Het object links bevindt zich daar echter rechts.

zondag 23 september 2012

Jozef van Raay

In de zomer was in Warmond werk te zien van de schilder en etser Jozef van Raay.
Deze Haagse schilder verbleef daar vaak. Van Raaij was in het bezit van een etspers die ook gebruikt werd door kunstenaars die destijds rond de Kagerplassen werkten. In de Tweede Wereldoorlog viel er een bom op zijn huis, waarbij Van Raaij gewond raakte en veel werk verloren ging. Dit schilderij (42 x 45 cm) stamt uit 1916 en is te koop bij Dr. Lehr in Berlijn.

vrijdag 21 september 2012

Henk of Christoffel Dijkman

Henk Dijkman, ook wel Christoffel Dijkman begon zijn carrière als stadsschilder van Den Haag.
Hij verbleef steeds kort op de academies van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ontwikkelde vooral zichzelf. Op zijn vijftigste gooide hij het roer om, trok naar Limburg en veranderde zijn naam in Henk. Zijn werk is van wisselende kwaliteit, maar vooral zijn Haagse stadsgezichten springen er soms uit door hun levendigheid en historisch-topografische kwaliteit. De schilder had oog voor wat op het punt stond te verdwijnen. Dit wat naïeve gezicht vanaf de Sint Pieter (28 x 38 cm) is te koop bij Dickhaut te Maastricht.

donderdag 20 september 2012

Flick Ford, de vliegvisser

Flick Ford is een bekende Amerikaanse vliegvisser, natuurvoorvechter en garagerock muzikant.
Maar hij kan ook erg goed tekenen en schilderen, en zijn favoriete onderwerp is het vissen en de vissen. Zeer gedetailleerd maakt hij waterverfschilderijen. Hier een detail van een groot werk (46 x 70 cm). Te koop bij Heritage New York in de Illustration Art Signature veiling.

woensdag 19 september 2012

Vertin: gevoel wordt niet geheel gemist

Een idyllisch plaatje van P.G. Vertin, de romanticus, die nooit hoog werd aangeslagen.
"Vertin toont althans zijn goeden wil om vooruit te gaan." "Mag verdienstelijk genoemd worden.""Slechts weinig ontsnapt zijn blik.""Wij menen in deze stukken enige aanleg te ontwaren." "Gevoel hierin wordt niet geheel gemist." Zo schreven de critici zuinigjes in  de eerste helft van de negentiende eeuw. Maar ze maakten ook een sport van dergelijke understatements. Dit werk is te koop bij Dorotheum te Wenen.

dinsdag 18 september 2012

Van Meegeren zoekt het Noordsch eigene

Deze tekening van de hand van Han van Meegeren is te koop bij het Zeeuws veilinghuis.
Aan de rugzijde is de tekening voorzien van een echtheidsverklaring door de zoon van de beroemde schilder en vervalser. De tekening is gedateerd 1942. In die tijd exposeerde Van Meegeren tekeningen met fascistisch-symbolistische trekken onder andere in Panorama Mesdag. De gelijkgeschakelde pers herkende er in een strijd, die de kunstenaar moest voeren, zoals "zoveelen in deze woelige tijden, van het ontaarde naar het volksverbondene, van het volksvreemde naar het Noordsch eigene."

maandag 17 september 2012

Alice Ronner

Het stilleven was bij uitstek geschikt voor dames-schilders, want je hoefde er niet voor naar buiten.
Dit exemplaar (37 x 46 cm) is uit 1886 en is van de hand van Alice Ronner, dochter van de bekende poezenschilderes Henriëtte. Ondanks de geijkte voorstelling is het voor die jaren progressief geschilderd. Het schilderij is in 2005 al eens verkocht bij Sotheby's Amsterdam, maar nu komt het ter veiling in München bij Hampel.

zondag 16 september 2012

Rendez vous met Lucebert

In de jaren zeventig maakte Lucebert zeer veel gouaches met de van hem bekende half-figuratieve voorstellingen.
Daaruit zou een "karikaturale, demonische visie op de wereld" blijken, althans volgens de website van kunsthandelaar Tom Okker, die verder vermeldt: "De mythen die hij zowel in zijn expressionistische schilderijen als in zijn gedichten creëerde, waren geënt op de wereld van de mensen en staan vol literaire toespelingen." Dit werk (51 x 65 cm) is te koop bij Christie's Parijs in de veiling Rendez-Vous - Intérieurs Contemporains 

zaterdag 15 september 2012

Scheveningen in 1842

Rond 1840 stond de Nederlandse visserijsector op zijn kop, want België, net onafhankelijk geworden, hief strenge invoerrechten op vis uit Nederland, onder het mom van in Oostende een eigen visserij op te willen bouwen.
Ofschoon er al sinds eeuwen een aanzienlijke visexport was, werden vele vangsten meteen op het strand aan de lokale bevolking en tussenhandel verkocht. Zoals op dit schilderij (51 x 64 cm) van de hand Johan Janssens uit 1840, te koop bij Dorotheum te Wenen, te zien is.

dinsdag 11 september 2012

De naakte werkelijkheid van Schlosser

De Parijse schilder Gérard Schlosser prepareert zijn grote doeken met een soort lijm, om ze daarna met zeer fijn zand te bestrooien.
Dat levert de juiste textuur voor zijn foto-realistische schilderijen in acryl, die hij maakt op basis van fotomontages die hij op het doek projecteert met een episcope. In zwart wit, want de kleuren verzint hij al schilderend. Zo wordt de werkelijkheid een hyper-werkelijkheid. Dit werk (Il n'y a plus, 200 x 200 cm) maakte deel uit van de Scheringacollectie en wordt geveild bij Christies Amsterdam. Een interessante film over Schlosser's werkwijze is hier.

maandag 10 september 2012

Rockwellschets The Runaway

Weinigen hebben de Amerikaanse cultuur zo universeel herkenbaar geportretteerd als Norman Rockwell.
Hij leerde het vak van illustrator als beeldredacteur van Boy's Life, een blad voor de padvinderij. Maar zijn grote bekendheid dankt hij aan de covers die hij gedurende veertig jaar maakte voor de Saturday Evening Post. Zelfs een voorschetsje als deze (25 x 27 cm), voor zijn bekende illustratie The Runaway, brengt tegenwoordig met een beetje moeite een bedrag met vijf nullen op. Het toeval wil dat het Notarishuis Arnhem een poster van de voltooide plaat in de aanbieding heeft, als onderdeel van een grote veiling boventallige grafiek uit de kunstuitleen.

zaterdag 8 september 2012

Heeremans, rijk gestoffeerd Egmond

Een demonstratie van het zeventiende-eeuwse vissersbedrijf door Thomas Heeremans (49 x 64 cm) is te koop bij Hampel te München.
De Haarlemse schilder wordt beschouwd als een leerling, of althans navolger van Claes Molenaer. Dit zou het strand van Egmond aan Zee moeten zijn, maar Heeremans streefde geen betrouwbare afbeelding van de topografische, maar wel van de sociale werkelijkheid na. Terwijl links in beeld twee gewone lieden zich uit de voeten maken, komen rechts de bazen aangereden. En veel meer is te zien. Niet het landschap, maar de mensen zijn hoofdzaak.

donderdag 6 september 2012

Linkweiler en Von Stuck

In de Eerste Wereldoorlog werden honderdduizenden gewonde soldaten per trein van het front afgevoerd. 
Maar hoe moest dat, zonder de soms zwaargewonden pijnlijk door elkaar te schudden in de tot ambulancevoertuig omgebouwde veroverde Russische en oude Duitse wagons? Met allerlei kunstgrepen, tot Johannes Linxweiler het Linxweiler'schen System uitvond. De brancards werden bevestigd aan verticale stangen en het schokken werd gedempt door spiraalveren die om de stangen heen zaten. Linxweiler werd er rijk mee en liet zich in pastel portretteren door Franz von Stuck (51 x 43 cm). Te koop bij Neumeister in München.

woensdag 5 september 2012

De toestand van H.W. Mesdag is hoogst bedenkelijk

Zakenman en zeeschilder Hendrik Willem Mesdag had zoals bekend bijzondere verdiensten voor de Nederlandse schilderkunst en de Haagse in het bijzonder.
Hij was zo beroemd dat de kranten zijn moeilijke levenseinde haast van dag tot dag volgden. Juli 1910: Mesdag lijdt aan zware benauwdheeden. De volgend dag: Mesdag gaat voortdurend achteruit. Hij weigert elk voedsel. Vier dagen later: De schilder H.W. Mesdag is beterende. Inderdaad knapte hij op, maar twee jaar later schrijft de krant: De toestand van Mesdag is hoogst bedenkelijk. En tenslotte, in 1914: De kunstschilder Mesdag lijdt aan kindschheid. In 1915 overlijdt de schilder en dan publiceren de journalisten een stroom aan necrologieën. Nog steeds wordt de schilder hoog geschat. Dit werk (32 x 22 cm) is te koop bij Von Zengen in Bonn.

maandag 3 september 2012

Louise Loeber in Blaricum

Het ging papierfabrikant Loeber voor de wind, en hij liet een fraaie villa bouwen in Blaricum.
Zijn talentvolle dochter Louise (Lou) schilderde dit huis, De Zonnenhoef, in 1918, toen ze 22 was. Later zou ze zich bekeren tot een modernere abstracte stijl, die tegenwoordig bij verzamelaars zeer gewaardeerd wordt. Deze vroege Loeber (40 x 32 cm) is te koop bij Onder de Boompjes. Daar zijn ook nog enkele voor dit veilingbedrijf dure stukken (twee Breitners, een Munthe), die men wel goed aan een inspectie zal onderwerpen, alvorens te bieden, of niet.

zondag 2 september 2012

Ype Wenning Rjucht en Sljucht

Rjucht en Sljucht is de Fryske krite foar De Haach en omkriten, oprjochte yn 1899. 
In het interbellum bloeiden er tal van buitenverenigingen van Friezen, overal ter lande. Bij het Haags-Friese Rjucht en Sljucht was de schilder Ype Wenning sterk betrokken. Dit werk (geen maten opgegeven) is echter niet te koop in Den Haag maar in IJlst, bij Ald Fryslân.

zaterdag 1 september 2012

Deborah Poynton in Kokanje

Onder de titel 'Kokanje' vond eerder dit jaar in Johannesburg een grote tentoonstelling plaats van het werk van de Zuidafrikaanse schilderes Deborah Poynton.
Ze schrijft daarover: "In the Land of Cockaigne every wish was granted. I have used this title not because I wanted to illustrate paradise, but because painting itself is that land of never-realised fulfillment. Every painting I do comes from the same need to inhabit this land, to create a sense of engulfment, of complete enclosure, to blind and deafen and numb myself through the senses in order to find some peace. I persist with the image until no uncertainty remains within it, and I am thus provided with the illusion of certainty." Dat geldt wellicht ook voor dit indringende werk (200 x 300 cm) dat afkomstig is uit de DSB-bankcollectie en uiterst voordelig te koop komt bij Christie's. Hier afgebeeld is een detail.