Joseph Duveen was een kleurrijke, invloedrijke en omstreden kunsthandelaar die in het begin van de vorige eeuw veel Europese oude meesters naar Amerika exporteerde.
Maar nu is Duveen ook de naam van een nieuw te Urk gevestigd, maar in Kleef, Duitsland zetelend, en over de hele wereld actief veilinghuis dat gedreven wordt door de heer Hessink. Niet de welbekende veilingmeester Richard Hessink, maar diens 27-jarige zoon Bradley. Hessink senior is vorig jaar slachtoffer geworden van een reeks gebeurtenissen waarin de nalatenschap van Pim Fortuyn en een weliswaar verkocht maar niet betaald mammoetskelet een hoofdrol speelden. Het leidde tot zijn zakelijk en persoonlijk failliet. Hessink senior is nu formeel adviseur van zijn zoon en houdt zich verder bezig met het opzetten van een veelomvattend kunstdocumentatiesysteem.
Het Duveen-veilingconcept komt er kortweg op neer dat de spullen gewoon blijven waar ze zijn, en via het internet verkocht worden. Gesleep met kunst van hot naar her is uit de tijd.
De gentleman-kunsthandelaar Joseph Duveen stond bekend om zijn enorm koopmanschap, dat hem onder meer in staat stelde tijdens zijn leven maar liefst veertien Titiaans te verkopen, waarvan er thans vier als echt worden aangemerkt. Maar ook was hij een vrijgevig maecenas, die hele vleugels aan musea liet bijbouwen. Wie aan zo'n iemand de naam van zijn veilinghuis ontleent heeft grote plannen.