vrijdag 17 september 2010

Valse topwerken

Het schilderij haalde een topopbrengst van 2,4 miljoen Euro. Heinrich Campendonks doek "Rotes Bild mit Pferden". Dat was in 2006. Maar naar nu blijkt is het zeer vals. De eigenaar startte een civiele procedure, en dat bracht de zaak aan het rollen.
Het schilderij maakt deel uit van een serie vervalsingen van klassiek moderne schilders, welke nu aan het licht is gekomen. De vermoedelijke daders: twee zussen en een kunstschilder, allen Duitsers. Ze zitten in voorarrrest. De zussen deden voor als nichten, kleinkinderen van een industrieel uit het Ruhrgebied, die een grote moderne kunstcollectie zou hebben opgebouwd. Sinds 1995 hebben ze minimaal 19 schilderijen op de markt gebracht, die in Londen, Parijs en Keulen zijn geveild bij niet met naam en toenaam genoemde veilinghuizen. De kunsthandelaar Wolfgang Henze uit Bern heeft zo'n werk gekocht, een zogenaamde Max Pechstein. Hij zegt in de Duitse kranten: "Dit zijn vervalsingen van een unieke topkwaliteit." Die topkwaliteit is de verdienste van de zeer kundige schilder, echtgenote van een der zusters.
In een geslaagde poging om de vervalsingen van een zo goed mogelijke afkomst te voorzien gingen de vervalsers zo ver om foto's te ensceneren waarop de grootvader voor de oorlog te zien was in zijn studeerkamer, met de werken aan de muur.
De dames-oplichters, zo stelt een van de Duitse kranten met een wat naieve verbazing vast "behoorden tot de beste kringen en waren gewaardeerde leden van de Freiburgse society". (Afbeelding: Namaak-Pechstein)