dinsdag 19 oktober 2010

Collectie Tholen bij Venduehuis Den Haag

Het Haagse Venduehuis der Notarissen brengt in zijn halfjaarlijkse najaarsveiling (vanaf 10 november)  een fraaie collectie van Willem Bastiaan Tholen.
Een van de mooiste werken is gemaakt in 1895 toen Tholen op de Ewijkshoeve verbleef. Het werk toont de moestuin van dit buiten van de familie Witsen. Tholen was een van de beste vrienden van Willem Witsen. Gedurende de jaren 1880 en '90 was de Ewijkshoeve een ware zoete inval voor elke kunstenaar, hetzij beeldend, hetzij literair die in Nederland voor modern doorging. Ewijkshoeve, Tuin van Tachtig, noemde Rein van der Wiel zijn boek over de Tachtigers niet voor niets.
Tholen verbeeldt hier de werkzaamheid van tuinman Van Velzen, die met zijn gezin op het terrein woonde, door middel van de twee centrale elementen: de klaar gezette gieters. Willem Tholen zou op de Ewijkshoeve zijn vrouw Coba Muller ontmoeten.

In dezelfde veiling zijn er meer werken van Tachtigers, zoals van de ondergewaardeerde Piet Meiners, een zeer begaafde, maar eenzelvige figuur die beter op kon schieten met dingen, planten en dieren dan met mensen.
Paul Arntzenius zei eens dat Meinders... niet ongelukkig was, maar er liep een schaduw door zijn leven.
Meiners woonde vele jaren op de Ewijkshoeve en had er een eigen atelier. (Zie het stilleven links.)