zondag 31 augustus 2014

Matthieu Wiegman: Adam en Eva

In 1922 kreeg Matthieu Wiegman van mecenas Piet Boendermaker een toelage van f 200,- per maand.
Met dat basisinkomen trok Wiegman met gezin en al naar Barbizon en later naar de Rivièra. Hij zou acht jaar in Frankrijk blijven. Dat, en veel andere interessante zaken rond de gebroeders Wiegman en de Bergense School, ziet men op dit filmpje, dat gemaakt werd naar aanleiding van de grote Wiegmantentoonstelling in Alkmaar vorig jaar. Het afgebeelde schilderij (55 x 45 cm) is te koop bij Van Spengen.

zaterdag 30 augustus 2014

Zoekplaatje, wie maakte dit?

Dit schilderij is te koop bij Van Spengen in Hilversum.
Het is niet door een amateur gemaakt zo te zien. Schotel werkte hier en Viegers. Was Willy Sluiter in Elburg? En waarom is dit niet gesigneerd? De afmetingen zijn 80 x 60 cm. Of is er soms een stuk afgesneden? Op de kijkdag weten we misschien meer. De veiling is 2 september.

vrijdag 29 augustus 2014

Museumwaardig portret

Dit schilderij zou toch eigenlijk door het Haagse Gemeentemuseum gekocht moeten worden.
Het is overgebleven van de vorige veiling van het Venduehuis te 's-Gravenhage en is nu voor de tweede keer te koop met een zeer lage inzetprijs. Dit portret is geschilderd door Philip Akkerman, geen onbelangrijk kunstenaar. Het stelt voor Hans Zagwijn, bij leven geen onbelangrijk galerist in Den Haag. De catalogus is hier.

woensdag 27 augustus 2014

Jacques Mels in Curaçao

In 1928 werd frater Jacques Mels uitgezonden naar Curaçao. 
Hij gaf daar teken-, schilder- en timmerles aan de weesjongens van Instituut Scherpenheuvel. En hij maakte schilderijen van het eiland, die hij ten bate van het weeshuis verkocht aan Amerikaanse en soms ook Hollandse toeristen. Heel af en toe zien we zo'n Antilliaans werk van Mels, die we vooral kennen van de expressionistische Limburgse landschappen uit zijn latere, seculiere periode. Dit schilderij (39 x 49 cm) is te koop in het Venduehuis te Den Haag.

dinsdag 26 augustus 2014

Vendue Next Door

Niet in al te beste staat, maar toch, vanaf 5 euro koop je online een heuse tekening van Jaap Dooijewaard.
Het nieuwe concept Vendue Nextdoor ontwikkelde het Venduehuis in Den Haag onder leiding van zijn nieuwe directeur Meefout. Het concept is simpel: bieden over het internet tot een bepaalde datum, geen zaalveiling, maar de goederen zijn op de kijkdagen te bekijken, in een aparte ruimte. Natuurlijk is er ook de gewone veiling, waarbij veilingmeester Vellinga als vanouds de schilderijen live zal afhameren. Maar ook met mogelijkheid om via het internet mee te kijken en te bieden.

maandag 25 augustus 2014

Dommersen Delft en Utrecht


Deze twee schilderijtjes dragen de annotatie "Delft" en "Utrecht".
Maar of de schilder, Pieter Christian Dommersen, (een van de vele Dommersens), dit werkelijk voor zich heeft gezien, is onwaarschijnlijk. De twee bij elkaar horende schilderijen (26 x 20 cm) zijn te koop bij Bonhams, Londen.

zondag 24 augustus 2014

Willem Dooijewaard

Uit 1939, dus uit de goede periode, is dit werk van Willem Dooijewaard.
Het stelt een marktpleintje voor te Nice, waar hij sinds twee jaar was neergestreken. In het theater aldaar tekende hij de danseresjes die hem in Holland beroemd zouden maken. Het schilderij (38 x 46 cm) is uitgevoerd in pastel en houtskool, en is te koop bij Bonhams Knightsbridge, Londen.

zaterdag 23 augustus 2014

Apol vaak vervalst


Bij Bonhams, Londen Knightsbridge, dit schilderij (31 x 42 cm) van de specialist in winterlandschappen Louis Apol.
Apols werk was zo populair dat veel amateurs hem gingen nadoen. Dat valt niet mee. Sommige zetten als eerbetoon Apols naam op hun werk. Zie bijvoorbeeld de aquarel rechts, die door ene DannyS (zal ook wel niet zijn echte naam zijn) te koop was gezet bij www.kunstveiling.nl, en door veilingmeester Arthur Brouwers natuurlijk niet als een Apol werd gepresenteerd. 

vrijdag 22 augustus 2014

Decoratieve Kristel

Er zijn bekende toneelmensen die niet door de beeldende kunst, maar anderzins bekend zijn geworden.
Het schilderen doen ze er min of meer bij. De voorbeelden kent iedereen: Jeroen Krabbé, Martine Bijl, Toon Hermans, Wieteke van Dort. Sommigen zijn wat minder bekend: Riek Schagen, Carolien van den Berg. Sommigen konden of kunnen het best goed, soms erg goed. De hier afgebeelde decoratieve litho is echter van de hand van Sylvia Kristel, en te koop bij www.kunstveiling.nl.

woensdag 20 augustus 2014

Fijnzinnige Joffroy

Van de onlangs gestorven veelzijdige Irene Joffroy zijn bij www.kunstveiling.nl al heel wat werken verkocht.
Altijd voor lage prijzen, want erg bekend was deze Sittardse kunstenares niet. Ze werkte in de zorg, maar exposeerde in de jaren zeventig zeer vaak in verschillende Limburgse galeries. Ze maakte van alles: wandkleden, monotypes en schilderijen. Daarnaast dichtte ze. Ook dit mooie ongesigneerde, maar onmiddellijk herkenbare werk toont de fijnzinnigheid van deze kleine meesteres. Bieden tot overmorgen.

dinsdag 19 augustus 2014

De Grote Kerk in Den Haag

De Haagse romantische schilder Hubertus van Hove bleef dicht bij huis met deze getrouwe afbeelding van de Grote Kerk in het centrum van Den Haag.
Wel kleedde hij de figuren op zijn zeventiende eeuws, als huldeblijk aan de grote schildertraditie van voorheen. En omdat de buitenlandse markten dat graag hadden. Het zou best kunnen dat Johannes Bosboom de figuurtjes schilderde, want ze werkten in deze tijd samen in het atelier van Huibs vader, Bart van Hove. Te koop bij Bonhams te Londen.

maandag 18 augustus 2014

Myers Boggs Dordrecht

Frank Myers Boggs begon als illustrator bij een Amerikaanse krant.
Maar zijn ambities reikten verder en daarom trok hij naar Parijs om in de leer te gaan bij de beroemde schilder Gerôme. Na twee jaar keerde hij terug naar de VS, en schreef hij zich in een van de kunstacademies. Maar daar waren ze niet blij met de progressieve trant die hij in Europa had aangeleerd, en Frank Boggs besloot naar Parijs terug te gaan. En daar te blijven: in 1923 werd hij Fransman. Hij kreeg tenslotte ook in Amerika veel succes. Vandaar dat dit Dordtse stadsgezicht (29 x 41 cm, houtskool en waterverf) te koop is bij Christie's New York.

zondag 17 augustus 2014

Sologoub, een baard als vogelnest

In 1921 vestigde de Russische schilder Leonid Sologoub zich in Den Haag.
Hij was een uitgesproken romanticus. Bij de opening van zijn solotentoonstelling in 1937 vertelde de inleider het volgende: "Hij had een roodborst in zijn atelier getemd. Het diertje vloog in en uit en nestelde zich 's nachts in zijn baard. Als de roodborst zong, zong ook Sologoub en zweeg de gevederde zanger dan eerbiedigde hij dat en slaakte zijn Wolgaliederen. Op een donkeren dag verdween de roodborst en Sologoub zong niet meer. Een vriend, die een klapkooi bezat, bood aan den vluchteling te vangen. De vriend ving vele roodborsten. Ze werden aan Sologoub getoond doch de echte was er niet bij en ze werden weer losgelaten. Eindelijk werd de verlorene gevangen, die weer in- en uitvloog, waarna Sologoub weder vroolijk werd en zijn zangoefeningen hervatte. Dit stempelt hem tot een mensch, die de romantiek van het leven heilig beleeft." Het afgebeelde schilderij (38 x 46 cm) moet ook voor Sologoub bijzondere betekenis gehad hebben. We zien de toegang tot het landgoed Rustenburg (ter plaatse van het Vredespaleis), dat bewoond werd door Anna Paulona. Het water is de Haagse Beek. Het schilderij is te koop bij het Notarishuis Arnhem.

zaterdag 16 augustus 2014

Henri Houben

De Belgische Schilder Heni Houben had een voorliefde voor Nederland, en voor markten.
Vandaar dat dit een zeer representatief werk is voor zijn oeuvre. Ook in stilistisch opzicht, want deze figuurrijke scènes zijn weliswaar pittoresk, maar matig realistisch. Ook met het fraaie Middelburgse stadhuis gaat de schilder enigszins op de loop. Dit werk is te koop bij Van Stockum te Den Haag.

donderdag 14 augustus 2014

Helfferich's eendjes

Docent schilderen aan de Haagse Academie Frans Helfferich mocht in zijn jonge jaren met Willem Maris mee op pad.
Daarom bleef hij altijd eendjes schilderen, al was dat niet zijn hoofdonderwerp. Hoewel de Haagse stadsgezichten, vaak met vele figuren aangekleed, gewilder zijn, kunnen ook deze werken op veel belangstelling rekenen. Bij Van Stockum te Den Haag dit olieverf op paneel (24 x 44 cm).

maandag 11 augustus 2014

Lecomte schildert Haarlem

Adolf Lecomte gaf toegepaste kunst-onderwijs aan de Polytechnische School te Delft en mocht mensen als Toorop en Kamerling Onnes tot zijn leerlingen rekenen.
Ook was hij artistiek leider van de de Delfste plateelbakkerij de Porceleijne Fles. Maar kon ook stadsgezichten schilderen. Hier (36 x 45 cm) was hij in Haarlem. Te koop in Arnhem bij het Notarishuis.

zaterdag 9 augustus 2014

Arntzeniusnavolger Grijseels

Het werk van de Haagse schilder Leo Grijseels is vaak vergeleken met dat van Floris Arntzenius, maar er zijn verschillen.
Ten eerste schilderde Grijseels zijn stadsgezichten tientallen jaren na zijn illustere voorganger. En ten tweede wist hij slechts bij hoge uitzondering diens niveau te benaderen. Dat valt vooral bij de regenachtige winkelstraatjes op, en minder bij deze wachtende huurkoetsiers op het Lange Voorhout (24 x 30 cm). Te koop in de zomerveiling van het Notarishuis Arnhem.

woensdag 6 augustus 2014

Fee en Dolly uit Wenen

Sommige Nederlanders kunnen zich nog herinneren hoe hun ouders in 1920 door de Eerste Wereldoorlog uitgehongerde Weense kinderen in huis namen.
Met treinen vol kwamen ze hier. Fee en Dolly kregen onderdak bij de familie Laan in Bloemendaal. Terug in Wenen schilderde hun grootvader, Carl Fröschl, dit fraaie portret van de zo te zien goed aangesterkte meisjes en stuurde het naar het gezin. Nu is het te koop, bij het Notarishuis te Arnhem.

vrijdag 1 augustus 2014

Kubisme blijft bij Terzian

Georges Terzian, Frans-Armeens schilder, zet de kubistische traditie voort.
Zou het kunnen dat kubisme gewoon permanent blijft, als apart genre? Veel hedendaagse voorbeelden zijn er niet. Dit schilderij van Terzian (73 x 54 cm) is uit 2012, het heet Belu, blanc, rouge en is te koop bij Christie's New York.