dinsdag 29 september 2015

Chinese vissersvrouwen

De maker van dit schilderij is Lu Qi, een inmiddels gearriveerd Chinees schilder die meermalen in Europa is geweest ter bestudering van de westerse schilderkunst. 
Het werk (140 x 180 cm), hoewel gemaakt in 2015, lijkt erg geïnspireerd door de Ecole de Paris, of vergelijkbare stijlen uit de jaren vijftig en zestig. Het wordt geveild bij Sotheby's in Hong Kong

maandag 28 september 2015

Boekcover zonder titel

In Amerika bestaat een rijke pocketboekencultuur.
Ook coverontwerpen worden intensief verzameld, en in speciale sessies geveild. Dit voorbeeld is te koop bij Heritage te New York. Verzin zelf de titel.

zondag 27 september 2015

Is dit Suzanne van Baerle?

Wat is dit voor schilderij?
Bij Dickhaut te Maastricht weet men er weinig van, althans er is weinig informatie in de catalogus. Achterop staat een jaartal: 1638. De afgebeelde vrouw lijkt erg veel op Suzanne van Baerle, de echtgenote van Constantijn Huygens. Zij overleed in 1637. Het zou dus, ook gezien de zwarte strik, een rouwportet van Suzanne kunnen zijn. Ter vergelijking rechts het bekende dubbelportret van het echtpaar uit het Mauritshuis.

donderdag 24 september 2015

Rotterdamse bordeelscène

Rotterdam lag plat na de oorlog, en er was grote behoefte aan noodvoorzieningen.
Daarom werden er op de hoek van de Rochussenstraat en de 's-Gravendijkwal drie tijdelijke nachtclubs, of bordelen gebouwd, want een havenstad kan niet zonder. Een er van was de Habanera. De Rotterdamse schilderes Hélène van Stralen maakte er, ruim na dato, dit schilderij van dat te koop is bij het Venduehuis te Den Haag in de oktoberveiling.


dinsdag 22 september 2015

Grote emoties in dans

Dit expressieve schilderij van Jan Sluijters toont Getrud Leistikov, in de jaren twintig een revolutionaire danseres op de Nederlandse podia.
Ze had diverse dansscholen en maakte dus school met haar Ausdruckstanz, waarbij het er om ging grote emoties te laten zien, gehuld liefst in wuivende en wapperende kledij, die de bewegingen nog uitvergrootten. Te koop bij Christie's te Amsterdam.

zondag 20 september 2015

Nazinaakt

De Duitse Freikörper Kultur stamt al van ver vóór het derde rijk. 
Maar zij beleefde in de nazitijd een dieptepunt. Toen moest de superioriteit van het arisch ras ook picturaal bezongen worden. Dat leverde griezelige werken op als het hier afgebeelde, dat Peter von Hamme maakte in 1936.

vrijdag 18 september 2015

Te koop voor een schijntje

De crisis is nog niet voorbij, en de prijzen van schilderijen zijn ongekend laag.
Slecht voor inbrengers, maar een kans voor kopers. Zij kunnen zich kwalitatieve werken aanschaffen, zoals dit van Frits Goosen (28 x 48 cm), voor een absoluut schijntje. Als we tenminste de inzetprijs van Dickhaut Maastricht mogen vertrouwen.

dinsdag 15 september 2015

Wim Bijmoer en Cathy Berberian

In 1977 presenteerde de zangeres Cathy Berberian een televisieprogramma waarin ze op verbluffende wijze de mogelijkheden van de menselijke zangstem demonstreerde.
Niet minder verbluffend was de visuele vormgeving van het programma - dat Cathy's Songbook heette  - van de hand van Wim Bijmoer. Een van zijn ontwerptekeningen is nu te koop bij De Eland te Diemen.

zondag 13 september 2015

Miserabel mensbeeld uit Moskou

Het internationaal gewaardeerd werk van Valery Shulzhenko sluit aan bij dat van Amerikaanse satirisch-realisten als John Currin.
Ook de vergelijking met de Oostduitse schilders van de Neue Prächtigkeit (bijvoorbeeld Johannes Grützke) ligt voor de hand. Een miserabel beeld geeft dit werk "De Straat" (135 x 158 cm). Samen met nog twee andere te koop bij Shapiro, New York.

zaterdag 12 september 2015

Droom op Colovinyl

De gestileerde meisjes van Karel Wiggers zijn behoorlijk gewild.
Maar dit meisje op een paard is extra mooi van sfeer. Het werk heet "Droom op Colovinyl". Colovinyl was de naam waaronder Forbo tot 1985 tegels op de markt bracht die nu soms een probleem zijn, omdat ze asbest bevatten. Daar hadden Wiggers en dit meisje nog geen weet van. Te koop bij Stahl in Hamburg.

vrijdag 11 september 2015

Toorop in Katwijk

In 1890 maakte Jan Toorop pionierswerken die hem op de kaart zetten als de belangrijkste Nederlandse symbolist.
Maar dat verhinderde hem niet om in datzelfde jaar realistische Katwijkse vissersschilderijen te maken, en ook schetsen als de hier afgebeelde, te koop bij Hargesheimer in Düsseldorf.

woensdag 9 september 2015

Exclusief kwaliteitswerk van Hendrik Schaap

Hendrik Schaap maakte deze gouache in Delft, in zijn herkenbare impressionistische handschrift.
Het werk komt net onder de hamer van het Venduehuis Den Haag vandaan, maar nu is het te koop in een van de kunstveilingen van Catawiki, namelijk in de 'exclusieve klassieke kunstveiling'. Dat is de beste van de tientallen kunstveilingen per week die op deze rijk gefinancierde Drentse website gehouden worden. In dit hoge segment is de Schaap een topwerk. Sluiting is zondag. Men zoekt nog veilingmeesters. Klik bijvoorbeeld eens hier als u verstand heeft van schilderijen en tijd over.

dinsdag 8 september 2015

Paulus Moreelse's herderinnetjes

Dit schilderij van Paul Moreelse moet een herderinnetje voorstellen.
Dat was in de zeventiende eeuw een conventie: verleidelijke vrouwen zag de (mannelijke) koper graag, maar wel verhuld in een mythologische of bucolische context. Dit blakend model was een favoriet: er zijn tientallen Moreelsen waarop zij is afgebeeld, meestal met één blote borst; altijd met de schalkse glimlach. Te koop bij Christie's Amsterdam.

maandag 7 september 2015

De veiling Castiglioni

November 1925: Dinsdagmiddag is bij Frederik Muller _ Co. te Amsterdam de veiling begonnen van de schilderijenverzameling van den Oostenrijkschen kunstmaecenas Camillo Castiglioni. De belangstelling uit binnen- en buitenland was buitengewoon groot. Dinsdagmiddag zijn 81 nummers geveild, meest doeken van Italiaansche, Vlaamsche en Hollandsche meesters. Een schilderij van Rembrandt van 1635 (portret van een Amsterdamsch burgemeester) werd door den Engelschen kunsthandelaar Duveen gekocht voor ƒ214.000. De totaal-opbrengst van den eersten dag bedroeg ongeveer ƒ1.144.300. Dit schreef de krant over misschien wel de beroemdste schilderijenveiling in Nederland ooit. Nicolaas van der Waay maakte er dit schilderij van dat binnenkort te Amsterdam wordt verkocht bij Christie's, in de veiling Made in Holland, waar van alles en nog wat wordt verkocht, zelfs een fiets.

zondag 6 september 2015

Iconisch naakt

Dit schilderij wordt in november geveild dor Christie's.
Het is voor het eerst tentoongesteld in de allereerste, en allerlaatste solotentoonstelling van de maker, Amedeo Modigliani, in 1918. De schilder maakte een serie van indrukwekkende naakten voor zijn galerist Zborovski. Een van die werken hing in de etalage zodat er grote drommen mensen kwamen kijken en de openbare orde werd verstoord. Men vond het een schande. Sindsdien is het werk getoond in tal van musea over de gehele wereld.

vrijdag 4 september 2015

Theo Beerendonk

Theo Beerendonk heeft in de loop van zijn rijk gevulde schilderbestaan veel verschillende stijlen beoefend.
Hij werkte zelfs geometrisch abstract. Maar het merendeel van zijn oeuvre is figuratief, en vooral de vrouwelijke figuur had zijn belangstelling, vandaar de titel van het onlangs verschenen boek: Theo Beerendonk, de liefde voor het naakt. Daarin ook mooie aquarellen die doen denken aan Beerendonks vriend Jan Sluijters. Er zijn er ook enkele te koop bij Onder de Boompjes in Leiden, waaronder deze (44 x 24 cm).

donderdag 3 september 2015

Ingetogen werk van Francis David Millet

Francis David Millet was een Amerikaanse schilder die veel in Europa rondtrok.
In zijn latere periode ontwikkelde hij zich in de richting van het klassiek estheticisme, ook wel genoemd the grand manner, dat een reactie vormde op de vrijheid die het impressionisme zich veroorloofde. In april 1912 scheepte hij zich in voor de terugreis naar de VS, maar wel op het verkeerde schip, namelijk de Titanic. Dit werk is te koop bij Bonhams.

woensdag 2 september 2015

Andreas Schelfhout

Andreas Schelfhout is wel de grootste van de Hollandse romantische schilders genoemd.
Aan dit werk (30 x 23 cm) ziet men dat niet meteen af. Toch hoeven we niet te twijfelen over de authenticiteit, want volgens Bonhams Londen, waar dit onder de hamer komt, is de provenance onverdacht: het is ooit gekocht bij kunsthandel Simonis en Buunk te Ede. De inzetprijs is desondanks laag.