woensdag 8 juni 2016

Collectie Imtech

Dit werk van Ernst Dezentjé toont het kantoor van Internationale Crediet - en Handelsvereeniging "Rotterdam" aan de Kali Besar te Batavia.
Later, na tal van overnames, successen en ook fiasco's ging dit bedrijf op in Internatio Müller en vervolgens in Imtech. Inmiddels is Imtech gefailleerd en het Venduehuis der Notarissen te Den Haag veilt in opdracht van de curator een interessante, zeer divers samengestelde collectie. Waaronder dit fraaie Indische schilderij. Lees hieronder meer over de geschiedenis van deze collectie.


De Internationale Crediet- en Handelsvereeniging "Rotterdam" werd in 1863 opgericht. De Twentse katoenfabrikanten G. en H. Salomonson (van de Koninklijke Stoom Weverij te Nijverdal) waren hoofdaandeelhouders. De doelstelling van de firma was: het drijven van handel, het financieren van exporten in diverse vormen, het kopen en/of huren van schepen en het deelnemen in cultuurmaatschappijen. Dit alles wilde men wereldwijd verrichten, maar al spoedig beperkte men zich tot Java. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een agentschap in Japan geopend, dat in 1922 werd gesloten om in 1933 opnieuw te starten. De zaken gaan goed en in de 30'er jaren heeft Internatio 17 vestigingen in het Verre Oosten. Internatio wordt een conglomeraat aangestuurd vanuit het hoofdkwartier in Rotterdam. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het moeilijker om zaken te doen in het Verre Oosten. Soekarno roept in 1950 de Republiek Indonesië uit en in 1957 worden alle bezittingen van Internatio onteigend. Internatio verlegt de activiteiten naar politiek stabielere landen als de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk.
Na 1958 volgen veel acquisities en Internatio is actief in de handel, fabricage en installatie. Dit was geen volledig succes en in 1960 besloot het bestuur zich op de Nederlandse industrie te concentreren. In 1963 bestond de industriële tak nog slechts uit een drukkerij, een chemische fabriek en een loodfabriek. Na de acquisitie van Van Rietschoten & Houwens in 1967 en Van Swaay in 1968 is het geld op. In 1970 fuseert Internatio met Wm. H. Müller & Co dat wel over geld beschikt. Na de fusie gaan de twee verder samen als Internatio-Müller N.V. waarna in 1993 het bedrijf, in een bundeling van 35 technische ondernemingen, opgaat in het Imtech concern.
In deze veiling worden diverse bedrijfsmemorabilia van zowel Internatio als Van Rietschoten & Houwens aangeboden.